sâmbătă, 14 septembrie 2013

Despre tancurile româneşti...

Articolul de mai jos este preluat integral şi întocmai de pe RomaniaMilitary  
iar ceea ce vă pot spune este că băieţii care editează acest site, publică articole sau doar comentează, sunt foarte bine pregătiţi şi, lucru cert, vor o Armată Română modernă.
După părerea mea, unii dintre ei sunt mai "militari" şi mai patrioţi ca mulţi militari, cu grade chiar foarte mari, pe care i-am cunoscut.
Desigur, George GMT a exagerat numind opinia mea ca fiind cea a unui profesionist. Eu nu mai sunt profesionist cam demultişor. Dar articolul, evident, mi-a făcut plăcere şi chiar, prin el, mi-am făcut noi prieteni virtuali.
Acum, când îl reiau aici, pe "tROfi", acolo, pe Romania Military, adunase nu mai puţin de 227 de comentarii!
Treaba asta nu poate decât să mă bucure, dar mai ales mă bucură faptul că sunt foarte mulţi oameni care ţin cu România şi simt româneşte.

Despre tancurile romanesti, opinia unui profesionist!

images
Apreciez activitatea dumneavoastră pentru obţinerea şi menţinerea unui nivel cel puţin rezonabil de dotare cu mijloace de luptă moderne a Armatei Române, drept pentru care mă simt onorat şi obligat totodată, să vă răspund la cele 4 întrebări. Sunt aproape zece ani de când preocupările cotidiene m-au deconectat de tensiunea vieţii de tanchist, deci să nu vă aşteptaţi la cine ştie ce păreri savante şi actuale, pe de o parte, iar pe de altă parte, voi încerca să nu fiu influenţat de subiectivismul care se manifestă într-o asemenea situaţie.
Aşadar, iată răspunsurile mele la întrebările puse:
  1. Blindajul unui TR-85/M1 este considerat similar ca protectie fata de T-55 AM, sa zicem, sau nu (solutia constructiva e oarecum diferita, insa dorim sa cunoastem si “abordarea” instructiei tehnice cu privire la rezistenta efectiva a cutiei blindate/turela ) ?
R.  Blindajul unui TR-85/M1 este superior ca protecţie faţă de T-55 sau oricare din variantele acestuia.
2.  Este TR-85 considerat superior unui T-72? Sau M1 superior unui T80/84/M90?
R. Poate doar constructorul TR-85 l-a considerat superior unui T-72. În ceea ce priveşte comparaţia dintre M1 şi T80/84/M90, chiar dacă nu am văzut niciodată la lucru un T80/84/M90, spun cu regret, dar fără teama de a greşi că primul, la TR-85-M1 mă refer, este inferior modelelor enumerate.
Şi aici voi argumenta: la baza clasificării sau comparaţiei tancurilor sunt trei factori: protecţia prin blindaj, puterea de foc şi mobilitatea. TR-ul nostru este inferior la toate cele trei capitole. 
3. Ati fi adeptul desfiintarii a 3 batalioane de tancuri sau pastrarii lor cu tehnica actuala in contextul importului a 2 batalioane de Leo2 SH, sau al modernizarii pe aceeasi bani a intregului parc TR-85 (probabil vreo 200 bucati) la un nivel M2 (specificat mai sus) cu sprijin KMW, eventual urmat ulterior de un batalion de import Leo2 A4. In care configuratie ati prefera sa luptati la o adica?
R. Eu sunt adeptul păstrării cu orice preţ a celor cinci batalioane de tancuri existente. Aş opta pentru importul a 2 batalioane de Leopard 2, condiţionând şi import de componente, dar şi de tehnologie pentru fabricarea acestora şi asamblarea la noi, astfel ca în cinci ani, cel tarziu în zece, sa avem cel puţin 3 batalioane de tancuri competitive.
De ce spun asta? Pentru că, iată, au trecut aproape 15 ani de când am scos TR-85-M1 şi lucrurile tărăgănează, abia dacă am reuşit să dotăm Batalionul de Tancuri de la Galaţi. Dar şi acolo, situaţia nu e roz, problemele tehnice “mărunte” care se perpetuează la acest tanc îi fac pe luptători să-şi “invidieze” colegii tanchişti care se instruiesc pe T-55 AM, care, aşa cum am mai spus, este totuşi inferior lui M1.
La o adică, m-aş mulţumi dacă în anul 2020 trupele noastre de uscat s-ar baza pe 3 batalioane  dotate cu Leopard 2 (Abrams) , unul de TR-85M1(2) şi unul de T55 AM/TR-85M1, cu perspectiva completării şi ultimelor 2 cu Leo(Abrams) şi chiar ceva pentru export! :)
4. Ati fi adeptul mixarii unor plutoane Leo2/ Abrams si TR-85M2 in acelasi batalion in situatii de lupta, in conditii de electronica/subsisteme, management al luptei, munitie similare sau compatibile? Avantaje/ dezavantaje ?
R. În condiţii de electronica/subsisteme, management al luptei, munitie similare sau compatibile, mixarea unor plutoane nu ar fi o problemă majoră. Chiar eu am fost comandantul unei unitaţi care a avut, la un moment dat, 2 companii de T-72, una de T-55AM, apoi una de TR-85-M1, una de TR-85 şi una de T-55  şi chiar am avut plutoane mixate la nivelul companiilor. Dar nu sunt adeptul unor astfel de mixaje. Primele probleme apar atunci cand mergi în poligon la tragerile de luptă, cu muniţie reală, de război şi vezi că te instruieşti pe altă tehnică decât cea pe care vei lupta! :)
 Am mai spus-o, şi o repet, cu regret. Timp de 4 ani aproape, cât am fost comandantul Batalionului 1 Tancuri “Vlad Ţepeş”, nimeni nu m-a întrebat nimic despre tancuri şi nici măcar nu eram ascultat dacă aş fi vrut să spun ceva.
Ştiaţi că aveam 23 TR-85-M1 în cazarmă, noi-nouţe unele, care stăteau frumos sub şopron, fără să am dreptul să-mi instruiesc subordonaţii pe ele?! Abia după ce am înaintat nenumărate rapoarte şi am reclamat faptul că tancurile “IES DIN GARANŢIA ACORDATĂ DE PRODUCĂTOR”, am reuşit să le scot la instrucţie. Bineînţeles că am tras alte ponoase.
În aceeaşi idee, cum credeţi că mă simţeam, eu, ca şi comandant de unitate, când mergeam în poligoanele de la Babadag sau Mălina, unde tragerile se executau numai cu TR-77-580, iar oamenii mei ar fi mers la luptă pe T-72, TR-85, T-55 şi TR-85-M1? Bineînţeles că rezultatele subunităţilor mele la tragerile din poligon erau cam de fiecare dată superioare celorlalte unităţi, dar, nu cumva ar fi trebuit să şi trag cu arma cu care voi lupta? 
Toate cele bune!
Col.(r) Ifim Trofimov

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Oricine poate comenta.
Reamintesc totuşi ce a spus Socrate: Vorbeşte ca să te cunosc.